Dakota

Litt om Dakota Norway

Dakota
Dakota Norway er en norsk stiftelse som eier og opererer Norges eneste veteranpassasjerfly, en Douglas C-53D Skytrooper, en militær variant av Douglas DC-3, bygget i 1942/1943. Flyet har 19 passasjerseter, har base på Torp flyplass ved Sandefjord, og medlemsturer arrangeres både i Norge og utenlands.

Maskinen som Stiftelsen Dakota Norway eier og flyr, ble satt i tjeneste hos US Army Air Force i 1943, og ble brukt under krigshandlingene i Europa. I 1948 ble flyet kjøpt av den finske staten og gikk på flyselskapet Finnairs ruter helt frem til 1969. Etter det ble flyet overtatt av det finske flyvåpen, og president Urho Kekkonen brukte denne maskinen som sitt representasjonsfly i mange år.

Thore Virik fra Sandefjord og Arne Karlsen fra Stokke kjøpte Dakotaen fra det finske flyvåpen i 1985. Siden august 1986 har den fløyet i Norge med kjennetegn LN-WND. Samlet har flyet logget 39 112 flytimer pr. august 2009, noe som tilsvarer fire og et halvt år på vingene. Flyet har 19 passasjerseter og flys til enhver tid av profesjonelle flykapteiner. Basen er Torp flyplass ved Sandefjord, og medlemsturer arrangeres både i Norge og utenlands

Stiftelsen Dakota Norway er en medlemsorganisasjon som står ansvarlig for drift og vedlikehold, den har som formål å vedlikeholde flyet og å sørge for å holde det i flyvedyktig stand. Et styre leder virksomheten, og i styret inngår også en operativ sjef (flygesjef). Stiftelsen har dessuten knyttet til seg en kontrollsjef som er ansvarlig overfor Luftfartstilsynet og signerer/godkjenner alle de arbeider av teknisk art som utføres på flyet.

Dakotaen kan ikke fly med passasjerer, bare med medlemmer. Derfor blir alle som går ombord registrert som medlemmer for inneværende år. Året etter får de som ønsker videre medlemskap tilsendt en bankgiro, og stiftelsens medlemstall holdes oppe ved at en god del av de som tidligere har fløyet med Dakotaen også opprettholder sitt medlemskap i årene etter.

%d bloggere liker dette: