Fjellparkfestivalen 2018

Fjellparkfestivalen er en idealistisk, ungdomsdrevet rockefestival som sparkes av den tredje helga i juli hvert år i den lille sørlandsbyen Flekkefjord. Festivalen har vært arrangert hvert år kontinuerlig siden 1982, og er med sine 36 år (2017) Norges lengstlevende rockefestival – og mye eldre enn samtlige styremedlemmer.

Kommunal kulturkonsulent, musiker og tidligere fjellparker Arne Skage forteller i dokumentaren ”Fjellstøt” fra 2015 at ideen til festivalen ble til da Stene Osmundsen (The September When, Ingenting, Leif & Kompisane) var på søndagstur i Fjellparken med familien. Da han så nedover det naturlige amfiet omkranset av skog og stein, tenkte han ”her må vi jo lage festival”.

Og slik ble det: den første Fjellparkfestivalen gikk av stabelen søndag 11. juli 1982. Programmet den gang var en tilpasset hybrid. Man skulle ikke konkurrere med de etablerte kulturene i Flekkefjord; fotballfolket skulle rekke hjem til VM-finalen samme kveld, og for menighetene var det rikelige innslag med gospel og glad Jesus-musikk i tillegg til rocken.

Siden har festivalen utviklet seg i takt med tiden, men også mot den. Festivalen har vært framsynt og ”booket de store da de enda var små”, og har hele veien presentert eksperimentelle og alternative uttrykk i tillegg til de største headlinerne på plakaten. Utover nittitallet fikk man endelig en slags skjenkeordning, før den endelige bevillingen kom i 2001, og i 2006 utvidet man fra en dager til først to, så tre – hvorav torsdagskonsertene avholdes på den lokale klubben Kameleonen, mens fredagen og lørdagen arrangeres i Fjellparken.

Samtidig har vi unngått veksthysteriet som rammer altfor mange norske festivaler. Alle generasjoner med fjellparkere har vært bevisst på festivalens størrelse og budsjettert realistisk, og ungdommene i styret har bygd sten for sten – men alltid på sikker grunn. Siden 2011 har man gått med greie overskudd hvert år, selv om det ikke noe mål i seg selv. Dette overskuddet legges enten til side som undergrunnsgaranti, eller brukes til investeringer i selve Fjellparken (i 2014 bygget vi en sidescene på amfiet, til lagring av utstyr).

Festivalen fortsetter inn i nye jubileum som aldri før, med en ny generasjon med flotte, unge flekkefjæringer klare til å bære forsterkere, pynte trær, selge vafler og – etter hvert – ta over roret på skuta når gæmlisene på femogtjue legger inn arrangørårene og løser billett i stedet.

Fjellparkfestivalen drives av og for ungdom fra Flekkefjord og omegn. Selv om vi driver Norges lengstlevende rockefestival, med 36 år på nakken, er styret er mye yngre enn dette. Det er ingen aldersgrenser, men Fjellparkgjengen består i dag av ungdom mellom 13 og 25 år, hvor gjennomsnittsalderen i styret er 19 år. Festivalen drives 100% på dugnad – vi gjør dette av ren kjærlighet til rock, et givende fellesskap og for å være med å skape et godt kulturtilbud i Flekkefjord.

Festivalens musikalske visjon er å være en rockefestival – med særlig fokus på ny, norsk musikk. Likevel forholder vi oss ikke slavisk til noen sjangerdefinisjoner, og alt som Fjellparkgjengen synes er kult, tas med i vurderingen når man skal sette sammen festivalen.Holdninga har gjennom festivalens historie linedanset mellom den inkluderende småbykulturen og den klassiske rockeattituden – det skal være noe for alle, men det skal være bra. Musikalsk variasjon har hele tiden vært viktig, samtidig som fokuset på ny, norsk rock ligger fjellstøtt.Det er masse å ha styr på når man skal lage festival, og det er alltid plass til flere i Fjellparkgjengen. Vi vil gjerne ha deg med!

I tillegg til så har festivalen en pris de deler ut og i år gikk den til Øyvind Iversen og Simek som støtter festivalen. Ellers så var det mye forskjellig musikk på festivalen noe for en vær smak. Her er det bare å sette av datoen til neste år blir sikkert like bra opplegg da det er en liten plass i fjellparken men det var fullt hus i år så blir vel en tur på festival igjen i flekkefjord.

%d bloggere liker dette: