Rudesheim

Rüdesheim am Rhein er en tysk vingårdssted i Rhinegaten , og en del av UNESCOs verdensarvliste i denne regionen. Det ligger i Rheingau-Taunus-Kreis- distriktet i Regierungsbezirk i Darmstadt , Hessen. Kjent som Rüdesheim , er det offisielt Rüdesheim am Rhein, for å skille det fra Rüdesheim an der Nahe . Det er en stor turistattraksjon, spesielt for utenlandske besøkende.

 

Rüdesheim ligger ved foten av Niederwald på Rhinens høyre bredd i vinregionen Rheingau . Byen tilhører Frankfurt Rhine Main Region og til Rhinen Gorge World Heritage Site , noe som gjør den til en av Tysklands største turistattraksjoner.Den har en pittoresk gamleby, som ligger i Rheingau landskapet feiret i Rhinen romantikken .

Territorisk struktur

Rüdesheim am Rhein som en kommune består av fem kvartaler :

 • Rüdesheim am Rhein (første del og senter)
 • Eibingeninkludert Windeck, Eibingen Abbey og Nothgottes  ( de )
 • Assmannshausen
 • Aulhauseninkludert den tidligere Marienhausen Abbey  ( de ) og  Vincenzstift  ( de )
 • Presberg

Assmannshausen, Aulhausen og Presberg har status som en Ortsbezirk . Sentrale Rüdesheim og Eibingen danner en kombinert fjerde Ortsbezirk.

 

Nærliggende samfunn 

Rüdesheim grenser i nord og nordvest på byen Lorch , i øst på byen Geisenheim . På den venstre bredden av Rhinen i Rheinland-Pfalz står Rüdesheim overfor byen Bingen i sør, og landsbyene Weiler und Trechtingshausen i sør-vest. Rüdesheim er forbundet med venstre Rhin-bank med en ferge for fotgjengere og en for biler.

 

Historie 

Rüdesheim – utdrag fra Topographia Hassiae av Matthäus Merian den yngre, 1655

Området ble avgjort først av kelterne , deretter etter den kristne æra av Ubii og senere av Mattiaci . I det første århundre presset romerne frem til Taunus . I Bingen bygget de et kastrum , og på den andre siden, i nærheten av det som nå er Rüdesheim, legger man et brohodet på veien til Limes .

De Romans ble etterfulgt av Alamanni , og i løpet av folkevandringstid den Franks migrert inn i regionen. Arkeologiske funn av glass fra denne tiden tyder på at det allerede var vindyrking i Rüdesheim. Byens opprinnelse som en fransk Haufendorf (omtrent » klumpby) kan fremdeles ses på dagens bykart.

Rüdesheim ble først nevnt i et dokument i 1074. Dens levebrød kom hovedsakelig fra vindyrkning og frakt, særlig tømmerflåte . 

 1. januar 1818 fikk Rüdesheim byen rettigheter. Etter at Prussiaannekterte hertugdømmet Nassau i 1867 og delte området i distriktene ( Kreise ), ble Rüdesheim et distrikts sete i den nystiftede Rheingaukreis. Den har denne statusen 110 år fram til 1977, da kommunenes reform i Hesse ble Rheingaukreis-distriktene og Untertaunuskreisene samlet i den nye Rheingau-Taunus-Kreis , og Rüdesheim måtte gi distriktssetet til Bad Schwalbach .

I 1877 ble den første grunnstenen lagt til Niederwalddenkmal , et patriotisk monument over vingårdene som skulle være ferdig i 1883. Det tiltrak mange turister som kunne nå det på en tannbane . I dag bringer en gondolløft opp til monumentet. Turisme har mer og mer respektert frakt som en inntektskilde.

I 1939 ble det tidligere selvstyrende fellesskapet av Eibingen under den hemmelighold som holdt svi på den tiden, tvinget sammen med byen av nasjonalsosialistene , mot samfunnsbefolkningens vilje. I 1977, innenfor rammen av kommunalt reform, Assmannshausen , Aulhausen og Presberg ble inkorporert i Rüdesheims som Ortsbezirke .

Rüdesheim, sett fra Rhinen

Kultur og sightseeing 

Museer

 Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett , et museum for mekaniske musikkinstrumenter. På et utstillingsområde på over 400 m² gir museet informasjon om historien om selvspillende musikk og dets instrumenter.

 • Mittelalterliches Foltermuseum( «Mediaeval tortur museum»), med mange torturinstrumenter
 • Asbach destilleri, brandymuseum som illustrerer historien om Asbach Uralt produksjon
 • Rheingauer Weinmuseum Brömserburg, om områdets 1000 års vinproduksjonshistorie, ligger i slottet Brömserburg.

 

Merkbare nettsteder

Ruined castle Ehrenfels

Bromserburg

Boosenburg

 • Niederwalddenkmal, et patriotisk monument ferdig i 1883
 • Landschaftspark Niederwald ( d e) , en park fra det 18. århundre
 • Drosselgasse ( de ) er en kjørefelt i hjertet av Rüdesheims gamleby. Live-bandunderholdning, messinginstrumenter og dansemusikk hele dagen og hele natten om sommeren i de mange vintaverne og utendørshagen tavernaer langs den 144 meter lange, smale brosteinsgaten. Bygget på det 15. århundre, brukte bondeiere Drosselgasse til å flytte gjenstander fra elva til boliger i byen.
 • Jakobus, sognekirken fra det 15. århundre, gjenoppbygget etter andre verdenskrig
 • Burg Ehrenfels, et ødelagt slott i vingårdene
 • Brömserburg, den eldste slottet i Rhinen Gorge World Heritage Site. Det ble bygget i det 10. århundre på stedet av en romersk fortification . Fra det 10. til det 13. århundre var det eid av erkebiskopen av Mainz . Den gamle festningen ble omgjort til en bolig i det 12. århundre. Det gikk da inn i kontrollen av Ridders of Rüdesheim. En gren av disse ridderne var Brömser. Det ble gjenopptatt av erkebiskop Werner II von Eppenstein i 1281. Slottet motsto en rekke angrep. I 1640, under tretti årets krig , ble toppen av tårnet ødelagt av franske tropper under ledelse av Henri II d’Orléans, duc de Longueville. Erkebiskopen solgte den i 1803, og den har hatt flere eiere siden da. Byen Rüdesheim kjøpte slottet i 1941. Området inneholder et moderne vinmuseum.
 • Boosenburg, et slott fra det 12. århundre med bevaret bergfried og en gotisk revival villa som fungerer som konsertlokal
 • Eibingen Abbey, grunnlagt av Hildegard of Bingen , over Eibingen
 • Resten av Hindenburgbrücke, en bro ødelagt i andre verdenskrig

 

Turstier

Den Rheinsteig fra Wiesbaden til Bonn fører gjennom Rüdesheim kommunale området av både Eibingen Abbey og Niederwalddenkmal . En annen sti er Riesling-ruten. Det fører langs Rhinen og gjennom Rüdesheims vingårder på vei til Wiesbaden.

Tradisjon

Litografi med Niederwalddenkmalog Burg Ehrenfels (1898)

En kjent tradisjon er Weinkönigin («Wine Queen») med prinsessene hennes. Hvert år på sommeren arrangeres Rüdesheims vinfestival, hvor høydepunktene inkluderer vindronningens og prinsessernes kroning. De representerer byen Rüdesheim og sin vin i andre samfunn og andre vindyrkningsområder .

I gjerninger holdt av tellerne av Katzenelnbogen , er vingårder allerede funnet i Rüdesheim-området i 1399: auf dem Berge («på fjellet»), bei dem Morgen Marschalls(«nær Marshalens hektar») og unterhalb Eibingen am Fluß (» under Eibingen ved elva «). 

Rüdesheim ligger i det nordvestlige hjørnet av den tyske vinproducerende regionen Rheingau . Riesling druer er den viktigste typen som vokser i dette området, og produserer hovedsakelig høykvalitets hvite viner. Man kan smake på de lokale viner, inkludert Rüdesheimer Riesling, i de mange vinhusene i Rüdesheim.

Vanlige hendelser

 • Magic-Bike-Rüdesheim (som regel på Corpus Christihelg)
 • Tal totaltårlig den siste lørdagen i juni. På denne dagen er Bundesstraße 42 mellom Rüdesheim og Koblenz på Rhinens høyre bredd og Bundesstraße 9 til venstre mellom Bingen og Koblenz stengt for motorisert trafikk og fri for syklister og skatere.
 • Rheingau Musik Festival, vanligvis en sommerkonsert i Eibingen Abbey og / eller i kirken St. Jakobus 
 • Rhein i Flammen(fyrverkeri festival) den første lørdagen i juli
 • Verdensarvsfest i Niederwalddenkmal (siden 2003 vanligvis i slutten av juli på fredag ​​og lørdag)
 • Weinfest(vinfestival tredje helg i august)
 • Gallustag ( Saint Gallsday), festival for å ære druehøsten, middelalderens marked og arrangement
 • Tage des Federweißen(årets siste vinfestival) i slutten av oktober, tidlig i november
 • Weihnachtsmarkt der Nationen(120 år), 120 stall, åpent daglig fra slutten av november til jul

Transport 

Rüdesheim (Rhein) stasjon ligger på østrhein jernbanen og serveres med tog som kjører minst en time i løpet av dagen til Frankfurt og Koblenz.

Utdanning 

 • Hildegardisschule ( Realschuleog grunnskolen spredt mellom to bygninger)
 • Nikolausschule (grunnskole Assmannshausen)
 • Grundschule Presberg (grunnskole)

Merkbare mennesker 

Byens middelalderske adelige familie kalte seg «von Rüdesheim». En av sine medlemmer var Rudolf of Rüdesheim (1402-1482), pavelig legat og siden 1468 prins-biskop av Breslau .

Født i Rüdesheim

Villa Sturm foran Rhinen

 • Jacob Fidelis Ackermann(1765-1815), lege
 • Theodor Friedrich Ludwig Dilthey (6. februar 1825 – 22. mars 1892), forretningsmann: Han overtok sin fars vinforretningsvirksomhet, Dilthey-Sahl & Co. i Rüdesheim, i 1852 og gjennomførte mange forretningsreiser til England og Russland for ytterligere tysk vin og sektI 1867 var han grunnlegger og første president i Wiesbaden handelskammer . Han komponerte mange dikt i ros av vin.
 • Georg Geiling (1. juni 1863 – 1947), master cooper: Geiling studerte etter lærlingskapet som samarbeider i Reims og Épernay og i 1890 grunnla sektoren «Georges Geiling & Cie.» i Reims. I 1894 bosatte han seg i Bacharach , der i 1919 bygget opp sin egen musserende
 • Antonius Wallenstein (20. januar 1890 – 28. desember 1964 på Abtsberg ved Gengenbachi Baden), katolsk prest av en religiøs orden , åndelig forfatter. Works (utvalg): Das Problem der Willensfreiheit unter besonderer Hervorkehrung der metodischen Gesichtspunkte , i: PhJ 36 (1923), 1-24 (utdrag fra hans avhandling ); Katechismus der christlichen Vollkommenheit , Freiburg 1930 (2. utgave 1936); Kindheit und Jugend als Erziehungsaufgabe , Freiburg 1951; Klarheit über Gott , Leutesdorf 1959.
 • Hermann Asbach (18. mars 1894 – ukjent), forretningsmann: En av Hugo Asbachs tre sønner og senere eier av firmaet Asbach ( Asbach Uralt, brandy ).
 • Rudolf Krämer-Badoni ( de ) (1913-1989), forfatter og publiserer.
 • Karl Heinz Hock ( de ) (født 1930), publicist og journalist.
 • Johannes Schild ( de ) (født 1965), komponist og dirigent samt professor ved Köln Universitet for musikk .
 • Jennifer Braun(født 1991), pop / rock sanger, runner-up av Unser Star für Oslo

Andre mennesker knyttet til byen

 • The composer Johannes Brahms(1833–1897) was repeatedly a guest at the family Beckerath’s house in Rüdesheim (Oberstraße/Schmidstraße, today Sekthaus Solter) between 1874 and 1895. In 1883 in Wiesbaden he wrote the Symphony No. 3 in F major, Op. 90. At this time he also took part in the festive unveiling of the Niederwalddenkmal in Rüdesheim. In the rooms of the former Villa Sturm on Rheinstraße, the yearly Rüdesheimer Brahms-Tage take place in the composer’s memory.
 • Bernhard Hopffer (7. august 1840 i Berlin- 20. august 1877 ved Niederwald jaktpalass i nærheten av Rüdesheim) studerte musikk på Kullak’sches-konservatoriet og bodde som komponist i Berlin. Hans siste år levde han på grunn av sin lungesykdom i ulike spa. Han skrev symfonier, kammermusikk, sanger – blant annet, Lockung , Op. 22/1 (1872) etter Joseph von Eichendorff- samt en opera, Frithjof , som først ble produsert i Berlin i 1871.
 • Hans Otto Jung(1920-2009) og sin kone Ursula Jung, sponsorer av musikalske institusjoner som kammermusikkserie og «Brahmstage» i Rüdesheim, «Die Kammermusik» i Wiesbaden (han var president for foreningen siden 1976), Hochs Konservatorium og Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main , stiftende medlemmer av Rheingau Musikfestival .
 • Den tyske fiolinisten Gerhard Taschner(1922-1976) levde fra 1946 til 1950 i huset til den kunstneriske vinmakeren Carl Jung i Rüdesheim. I pianotrioen med Ludwig Hoelscher og pianisten Walter Gieseking , ga han en rekke private konserter her.

Rudesheim i bilder

%d bloggere liker dette: